Procese şi sisteme depăşite – o moştenire lăsată Cloud-ului

Managerii IT și CIO ai companiilor de dimensiuni medii cunosc problemele actuale: păstrarea unor aplicații și sisteme informatice mai vechi, care, deși din ce in ce mai puțin utilizate, trebuie menținute şi administrate în centrul de date.

Un studiu recent arată, de exemplu, că multe companii care folosesc SharePoint, operează în acest moment pe 2, până la 3 versiuni diferite ale SharePoint și mai multe ferme. Toată lumea vorbește despre SharePoint 2013, SharePoint Online / Office 365 și noul SharePoint 2016 - dar de fapt vechile ferme pe versiuni SharePoint 2007 și 2010 determină costuri mari.

Problema de bază a platformelor moștenite este faptul că este din ce în ce în ce mai costisitor să le menții în funcțiune. Hardware-ul vechi, vechile sisteme de operare și software-ul de backup învechit sunt scumpe de întreținut. Contractele de suport și administrare, în cazul în care încă sunt disponibile la toate, sunt, de asemenea, foarte scumpe. Dar ce facem cu fluxurile de lucru, procesele dezvoltate intern și toate datele acumulate în SharePoint 2007 sau 2010?

Soluția pentru acestea și alte aplicații mai vechi ar putea fi migrarea la Virtual Private Cloud.

 

Același lucru este valabil şi pentru aplicații implementate și care rulează pe Windows Server 2003 sau SQL Server 2005. Suportul oferit de Microsoft pentru aceste servere a expirat. Migrarea lor este adesea dificilă și costisitoare, deci nu este o soluție. Dar întreruperea acestora nu este oricum, o opțiune pentru mulți, deoarece încă există date de referință importante pe acestea, care sunt adesea folosite de doar câțiva utilizatori, dar trebuie păstrate timp de încă 5 sau 10 ani. Riscul de platforme depăşite devine clar acum: Producătorii nu mai oferă suport și service patch-uri. Echipa de administrare de multe ori nu mai are know-how-ul necesar pentru a avea grijă în continuare de sistemele vechi. Ce este de făcut cu riscul care apare în toate listele și cărțile de specialitate?

O altă platformă depăşită, folosită frecvent de către multe IMM-uri germane, este Lotus Notes / Domino. În anii '90 multe fluxuri de lucru şi aplicații s-au folosit sub formă de baze de date Notes, e-mailul a fost gestionat cu ea, platforma Lotus Notes fiind utilizată de către toți angajații operaționali din cadrul companiei. Pe la mijlocul anilor 2000, multe companii şi-au standardizat comunicarea pe e-mail prin intermediul platformelor Exchange și Outlook. Adesea au rămas în Lotus doar grupuri mici de utilizatori și utilizatorii de aplicații de flux de lucru, pentru care o schimbare - adică dezvoltarea acestor aplicații pe o platformă diferită - nu se justifica.

  • Directorul IT / CIO scapă de aceste aplicații din inventarul său / din data center.
  • Aplicația rulează izolat, într-un mediu externalizat în cloud.
  • Conexiunea dintre rețeaua companiei / data center și Virtual Private Cloud poate fi foarte bine controlată, adică erorile din aplicațiile depăsite nu se răspândesc, (viermi și viruși ale platformelor vechi, de exemplu), iar platforme cu patch-uri defecte și servere pot fi administrate omogen, cu ajutorul unui VPC externalizat şi riscul mai mic de a compromite toată rețeaua internă.
  • Backup-ul și arhivarea pe termen lung în cloud sunt foarte ușor de executat.
  • Accesul specialiștilor externi, care au mai multă experiență cu platformele vechi decât propriile noastre echipe, este foarte ușor de implementat și rămâne limitat la VPC, adică nu sunt "experți" externi în rețeaua mea, pe desktop-urile mele, în mediul meu de server virtualizat în data center, împreună cu echipele mele sau contractorii mei.
  • Clienții de astfel de platforme pot fi externalizați cu ajutorul Cloud desktop-urilor (AWS Workspace), o soluție superioară Windows desktop client, deoarece nu mai sunt necesari administratori care să instaleze, configureze, să ofere suport pentru versiuni vechi de Windows Desktop / Notebook-uri . Versiunile învechite de sisteme pot fi operate împreună cu serverele, într-un mod optim în VPC de experți pentru astfel de platforme depăsite.
  • Nu în ultimul rând: astfel de platforme au de obicei un număr tot mai redus de utilizatori. De multe ori platforma de lucru este concepută inițial pentru un număr de 10.000 de useri, dar în prezent doar o fracțiune din aceştia utilizează aplicația, din cȃnd în cȃnd. Asta înseamnă că în cloud se poate face o ajustare corespunzătoare a migrării, care reduce costul masiv, de exemplu, prin downgrade a clusterului de înaltă disponibilitate sau prin reducere la serverele mari.
  • Cu cat sunt mai puțini utilizatori, cu atât scad costurile. În AWS cloud, mașinile virtuale pot fi reduse dacă este nevoie de mai puțini utilizatori / mai puține resurse, sau platforma poate fi activată numai în anumite perioade de funcționare, așa că se va plăti doar pentru câteva ore, timpul în care platforma rulează de fapt.